KAFFE PÅ KROEN

kaffe

Kroen´s kaffe får vi ristet hos Søren Stiller Markussen som er en af verdens bedste baristaer og kafferistere

- vi serverer noget af verdens bedste kaffe på kroen -

I mit arbejdsliv har jeg altid haft fokus på at fremhæve det håndværksmæssige islæt, hvor det det handler om at stimulere sanserne og fordybe sig.

Jeg rister hver eneste kaffe forskelligt i mindre portioner for at ramme de rigtige nuancer kaldet attributter – det der karakteriseres som smag og aroma i kaffen. Det er en langvarig og kontinuerlig proces med adskillige prøveristninger, og med uendelige smagninger brygget på forskellige metoder – for at kunne perfektionere smagen i hver enkelt kop.

Kaffen bliver ristet på en gammeldags støbejernsrister, hvor jeg anvender gas som varmekilde. Den er selvfølgelig håndbygget og produceret af det hollandske firma Giesen.

Jeg synes, at det er vigtigt at forstå sammenhængen mellem håndværk og kvalitet.

·················

great_coffee_farm1-e1420576187489great_coffee_farm3great_coffee_farm2

Vores samarbejde med kaffefarmen er essentielt for at tilvejebringe og forene kvalitet og håndværk.

Gennem de sidste 7 år har jeg lavet adskillige forsøg med udvalgte kaffefarme i Mellemamerika og Afrika, hvor vi i fælleskab arbejder på at fremme kvaliteten og fremherske de forskellige nuancer i kaffen præcis som man gør med vin.

Hvert år besøger jeg én eller to af vores samarbejdspartnere for, at vi i fællesskab kan give hinanden feedback på udviklingen af vores kaffer, så vi hvert år kan frem herske den gode kvalitet.

·················

Vores kaffer kommer typisk fra små MICRO- og NANOlots og i mange tilfælde vil farmeren “af økonomiske årsager” ikke kunne håndtere administrationen af denne proces, da den typisk er meget omstændig – også selvom deres kaffe  er så økologisk som den kan være.

Vi diskuterer ikke priser, og betaler en ordentlig pris for vores kaffer udstukket af kaffefarmeren, så både hans og vores arbejde bliver belønnet.

“Vi har jo alle en fælles interesse i at skabe identitet igennem vores håndværk og vores arbejdsliv”

·················

I 2010, vandt Top 12 af verdens bedste baristaer en tur til Peru, hvor vi boede på farmen i 5 dage, uden vand og elektricitet, samme premisser som de lever under.

Siden da, er vi 3 baristaer fra denne tur, der har købt kaffe direkte fra farmen, som Dionicio står og afskaller uden elektricitet.

Peru, Finca La Encanada

·················