MORTENSAFTEN

Mortens and menu den 10. november 2017

Som altid er det de store flotte ferske ænder vi får hjem fra England Cherry Valley.

Forret:

Cremet jordskokke suppe med jordskokke chips
hertil langtidshævet brød

Hovedret:

Gammeldags andesteg,  stegt i ovn med æbler og svesker,

hertil vores egen rødkål kogt med ribs,

 små brunede og hvide kartofler med persille, andesauce samt kartoffelchips

Dessert:

Kroen´s islagkage

3 retter 295,-

2 retter 245,-

 

Bordbestilling, jo før jo bedre.. bestil her

(- også ud af huset,  f.eks 3 retter til 2 pers. incl. en god flaske vin  695,-) også, mulighed for køb af vine på vinogkokken.dk klik her

 Historie om fejringen af  Morten´s Aften

        Hvem var Morten?

”Morten Bisp” er det danske navn for Sankt Martin af Tours. Derfor fejrer vi Mortens helgendag den 11. november, og Mortens aften den 10. Den hellige Martin var angiveligt født omkring år 316, og var søn af den romerske tribun. Efter nogen tid i den romerske hær, forlod han den som 18-årig, for at blive missionær. I 361 grundlagde han sit første kloster i Gallien. Martin der også kaldes ”Galliens apostel ”blev udnævnt til biskop i Tours og døde i november 397 på en missionær rejse. Han blev senere ophøjet som helgen, i øvrigt som den første, der ikke også samtidigt var Martyr. Der findes en række legender om Sankt Martin hvordan han kurrede en spedalsk med kys og opvakte personer fra de døde.                             

Hvorfor spiser vi and?

 Den meget hellige men også ydmyge Sankt Martin var ikke meget for sin forfremmelse som biskop derfor gemte han sig i en gåsesti. Men de larmende gæs afslørede ham og han blev hevet frem og tvunget til at blive biskop. Han brugte sit ny embede til at straffe de irreterene gæs ved at hvert år den 11. november, hvor vi i Danmark fejrer aftenen den. 10. Skulle man spise gåsesteg. Med tiden ændrede man menuen til andesteg da gåsen er et temmelig stort og uoverskueligt måltid